Вокална група „Детелина“

нч Съединение 1933г.

За групата

Преди милиони години Тревненския край е бил дъното на море. Идва период когато земните пластове се разместват. Водите се оттеглят и израстват очертанията на днешния Балкан.Горите, пасищата, многобройните ручеи, потоци и рекички,богатството от дивеч и гостоприемните пещери предлагали благоприятни за това време условия за живот. 
Хилядолетия по-късно човека напуска пещерите, за да живее на открито, построявайки свой дом. През 2009г е положено началото на Вокална група „Детелини“ и Рап група „Детелинки“,в които влизат едни и същи изпълнители. 
Групата се състои от 11 изпълнителки. 
Пръв музикален ръководител на вокалната група е Пенчо Вълков, а на групата за рап изпълнения – Радка Личева. 
Към НЧ „Съединение-1933“ с. Кисийците групата се присъединява през 2015г. , заедно с ТФ Зорница. 
След тригодишно успешно сътрудничество, г-н Вълков се оттегля поради здравословни проблеми.
Групата поема г-жа Мая Христова, която има музикално образование и акомпанира изпълненията на акордеон. 
През годините с изпълнението на стари градски песни, български народни песни и руски романси, групата е участвала в много фестивали в градовете: 
Пловдив, Смолян, Разград, Перник, Дряново, Горна Оряховица, Обзор, Шивачево, Габрово, Трявна и много други. 
Носители са на пет златни, осем сребърни и два бронзови медала и много плакети . 
Чести гости са в дома за стари хора в Трявна. 
Участват в различни мероприятия от общински мащаб.

През V – IV век преди новата ера /пр.н.е./ в този район живеят траките. 
В землището на с.Кисийците на 2-3 км се намира хълма „Елова могила“ На това място след археологически разкопки е открито Тракийско светилище. Намерени са монети, камбанки, железни пръстени, накити и др. Следите от обредна дейност и находките доказват, че по тези земи са живели траките. 
След траките тук властва Рим, а по-късно този район е бил провинция към Византия. 
Последните спомени и легенди , които достигат до нас, са от времето на заробването ни от турците през 1396г и падането на Търновград. Тогава хората уплашени потърсили спасение в дебрите на Балкана. Дошли на непознати за тях места, те създавали селища и се установявали в тях. Едно от тези селища е Кисийците. 
Кратки данни за възникване на село Кисийците От разказите на Гана Манева /93 годишна жителка на селото/ и спомените на бащата на Манчо Тотев научавамe, че бягайки от турското насилие, група хора от Търновския край се заселват в тази част на балкана – Стара планина. Търсейки подходящо място за живеене, последователно, но краткотрайно преминават през местностите: Дебелия рът, Костова бахчия, Бостаните и Сухата река. Водачът на тази група хора често излизал да обикаля земите в широк периметър, за да търси подходящо място за постоянно живеене. След няколко кратки обиколки харесал мястото , където е сегашното село и предложил да се заселят тук, защото имало вода, мястото било слънчево с плодородни площи и близо до друго населено място, наречено Трявна. Хората одобрили мястото и се съгласили да се установят тук. В спор къде да бъде центъра на селото, възникнали различия, и хората се сбили с кесиите, в които носели монети. Започнали крамоли, сбивания – срамни работи от опакото на нашия народен характер. Оттогава, та до сега, четирите махали не намират сговор. След като не постигнали съгласие, едно от семействата се заселва в района на махала Бръмбарите, второ – в Караиваница, трето – в Средната махала, а много по-късно се появява и Мерата. Така четирите махали стават опорни точки на с. Кисийците, което носи името си от сбиването на хората с кесиите, пълни с монети. 
Населението му се е занимавало със земеделие, животновъдство и строителство. След развитието на промишлеността в България и района , някои от тях започват работа във фабриките, като си построяват къщи в близкия град Трявна. 
Така от 175 човека живели в онези времена , днес в селото живеят 52 човека. 
През 1906г няколко селища построяват и откриват училище в село Керени, а през 1933 г будни младежи построяват читалище в село Кисийците, което съществува и днес и развива активна читалищна дейност. 

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!