Събития

нч Съединение 1933г.

Да пребъде делото им и в следващите векове!

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в китното ни селце беше открита пластиката „Писменост“, дело на талантливите ученици от 11 клас от НГПИ „Тревненска школа“ – Петър Кирчев и Дилян Тодоров, под ръководството на учителя им по дърворезба – Ненчо Ненчев и директора на гимназията- г-н Орфей Миндов. Пластиката увековечава Солунските братя – свети свети Кирил и Методий и тяхното историческо дело – създаването на глаголицата. Събитието уважиха кмета на община Трявна – Дончо Захариев, зам. кмета – Николинка Николова, председателя на общинския съвет – Силвия Кръстева, Кольо Дабков, кметския наместник Веска Христова и директора на НГПИ Орфей Миндов , както и жители и гости на селото ни.
Това е нашата признателност към делото на светите братя първоучители Кирил и Методий .

На 27.04.2018 г. от 17:30 ч. в салона на читалището се проведе среща с автограф, с поета Петър Пацев. Поета представи своите пет книги, като прочете по няколко стихотворения от всяка книга. Вокална група Детелини изпълни няколко любими песни от своя репертоар, както и няколко негови стихотворения . Поета остана възхитен от китното ни селце и от панорамата, която се разкри пред него и съпругата му, към върховете Бузлуджа и Шипка. Това ново приятелство между нашето читалище и Петър Пацев е много ценно, както за нас, така и за него, защото взаимно ни обогати с нещо различно и вълнуващо. Поета подари на читалището четири от книгите си с автограф.

От галерията:
№1 – Председателя на читалището Манол Манолов в разговор с поета.
№2 – Мил спомен за поколенията – с поета и неговата съпруга!
№3 – Поета Петър Пацев.
№4 – Поредната – пета книга на поета.
№5 – Вокална група Детелини с художествен ръководител Митко Маринов в очакване на началото на срещата.
№6 – Сем. Петър и Лина Пацеви – пред стенописа „ Календарът на прабългарите“ в с. Кисийците.

На 2 март (петък) 2018г от 12.30 часа в хотел Риджънт във Варшава, по време на организирания от Българското посолство прием, по повод Националния празник на България – 3 март / 140-годишнината от освобождението на България от турско робство/, Кмета на община Трявна, г-н Захариев, имаше честта да връчи на заместник председателя на полския Сейм – г-жа Беата Мазурек, специален подарък от гражданите на Трявна и Плачковци – мемориален щик в знак на почит към жертвите на полските войни, дали живота си за свободата на нашата родина. Подаръка беше приет с голяма признателност. 
ТФ Зорница при нашето читалище представи достойно българския фолклор пред над 20 посланика от цял свят, пред представители на културни, делови и бизнес среди и ги зарази с неговата мистичност и ритми. 

На 31.10.2017 г от 17:00 ч в НЧ „Съединение 1933г“ в с. Кисийците се проведе мероприятие, посветено на 10 годишнината от членството на България в Европейския съюз и предстоящото председателство на България в съвета на ЕС. Гости бяха областния управител на област Габрово – г-жа Невена Петкова, зам. областния управител – г-жа Мария Пенева, г-жа Таня Георгиева от РЕКИЦ „Читалища“- Габрово. 
Бяха поканени и деца от НГПИ Тревненска школа, които демонстрираха как става резбоването върху собствени творби. Дори най-малкия танцьор от формацията пробва длетото на резбарите. 
Маргарита Симеонова и нейните асистенти от Сдружение „Промяната е в теб“ бяха подготвили интересна викторина, като присъстващите бяха разделени на два отбора и отговаряха на занимателни и интересни въпроси свързани с информация от страните членки от ЕС. За настроение на всички присъстващи ТФ Зорница представиха четири народни хора. 
За финал имаше сладко изкушение от фирма Елдико-Трявна. 
Благодарим на организаторите!

По традиция всяка година на 6 септември в с.Кисийците, освен деня на Съединението на България празнуваме и празника на селото и на местното читалище „Съединение 1933“. Читалищното настоятелство беше подготвило богата програма за местните жители и гости на селото. 
По време на празненствата се състоя официалното откриване и представяне на няколко нови художествени творби, които допринасят за неповторимата атмосфера в прекрасното тревненско селце. Творбите са изработени от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“ и включват скулптура и два стенописа, изобразяващи най–древния календар в света – календарът на прабългарите. 

ОПИСАНИЕ КЪМ СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ
снимка №1 
(/От ляво на дясно/ Председателя на читалището-Манол Манолов, зам. кмета – Николина Николова, Кмета на община Трявна-Дончо Захариев, Живко Христов – член на читалищното настоятелство и скулптуриста Найден Колев – автор на каменната скулптура „ТРИО“.)
снимка №2
(Стенопис „ Календар на Прабългарите“ – изрисуван от художничката Виктория Георгиева)
снимка №3 
(Стенопис „Зодиак“ – дело на ученици от НГПИ „Тревненска школа“)
снимки №4 , 5 , 6 , 7
(И като всеки празник, и този в нашето село бе съпроводен с много песни и танци, курбан за здраве и добро настроение. В празничната програма взеха участие ТФ „Зорница“ към НЧ „Съединение 1933“, регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“ и др.)

В местността Джурулка вече има чудесен навес за отдих и купони, благодарение на трудолюбивите хора от с.Кисийците / Томчо Йовчев, Иван Манолов, Тодор Шарланджиев, Цветан Йовков, Манчо Тотев, Денко Денков, Манол Манолов / и помощта на щедри спонсори. 
Въпреки лошото време на 17.06.2017г навеса влезе в употреба за първи път. 
Всички минаващи от там, могат да се възползват от придобивката, но с ясното съзнание, че трябва да го пазят от разрушаване и да го оставят така, както са го намерили, за да могат и тези след тях да се насладят на уюта му! Благодарим за проявената отговорност ! 
Весели моменти и чудни спомени ! 

От 07 – 09.05.2017 г. на официално посещение в Трявна, с.Кисийците и Габрово бяха Вр. изп. дл. Посланик на Индия в България – Н. Пр. г- н Субхаш Наир и посланика на Казахстан Н. Пр. г-н Темиртай Избастин. Посещението бе осъществено по покана на г-н Веселин Кошев и кмета на гр. Трявна г-н Дончо Захариев. Огромна благодарност за чудесната организация и изключителното гостоприемство. Специални поздравления за г-н Манол Манолов, съпрезидент на БСТК и член на ръководството на Европейската Индо – Азиатска Асоциация за бизнес, култура и приятелство.

На 3-ти Март от 15:00ч в Българското посолство ТФ Зорница при нашето читалище изнесе празнична програма за българите живеещи в Полша. Посланик Емил Ялнъзов връчи почетна грамота на ръководителя-хореограф Христо Стойнов, в знак на благодарност за ролята на формацията в отбелязване на тази тържествена дата от българската история.

На връх Националния празник на България- 3-ти Март – ТФ Зорница изнесе празнична програма и в побратимения на Трявна, град Жирадов. От името на българската общност на живеещи в Полша бе изразена благодарност към кмета на община Трявна – Дончо Захариев и ТФ Зорница за запазване и разпространение на българската традиция, дух и патриотизъм и повдигане авторитета на България в рамките на Българското председателство на Съвет на ЕС.

От 8-11 ноември Вокална група Детелини беше на посещение в Болград, Украйна, където взе участие в VIII Международен фестивал на виното и етносите. Фестивалната програма включваше дегустация на вина и закуски, изложба и продажба на винени продукти, грозде, продукти от националната бесарабска кухня, технологично оборудване за лозарство, винопроизводство, готвене, земеделие, както и сувенири на занаятчии от региона. В програмата са били включени също и изпълнения на фолклорни ансамбли и музикални групи. Посрещнати топло от бесарабските българи, изпълнителките от вокалната група са имали няколко изпълнения – в село Чийшия – в местния клуб, в Болград на централния площад пред многобройна публика и в гимназията, която носи името на Г.С.Раковски.
За участието си в това международно събитие вокална група Детелини е удостоена със сертификат.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!