Събития

нч Съединение 1933г.

07 – 09.05.2017г.

От 07 – 09.05.2017 г. на официално посещение в Трявна, с.Кисийците и Габрово бяха Вр. изп. дл. Посланик на Индия в България – Н. Пр. г- н Субхаш Наир и посланика на Казахстан Н. Пр. г-н Темиртай Избастин. Посещението бе осъществено по покана на г-н Веселин Кошев и кмета на гр. Трявна г-н Дончо Захариев. Огромна благодарност за чудесната организация и изключителното гостоприемство. Специални поздравления за г-н Манол Манолов, съпрезидент на БСТК и член на ръководството на Европейската Индо – Азиатска Асоциация за бизнес, култура и приятелство.

В местността Джурулка вече има чудесен навес за отдих и купони, благодарение на трудолюбивите хора от с.Кисийците / Томчо Йовчев, Иван Манолов, Тодор Шарланджиев, Цветан Йовков, Манчо Тотев, Денко Денков, Манол Манолов / и помощта на щедри спонсори. 
Въпреки лошото време на 17.06.2017г навеса влезе в употреба за първи път.
Всички минаващи от там, могат да се възползват от придобивката, но с ясното съзнание, че трябва да го пазят от разрушаване и да го оставят така, както са го намерили, за да могат и тези след тях да се насладят на уюта му! Благодарим за проявената отговорност !
Весели моменти и чудни спомени !

По традиция всяка година на 6 септември в с.Кисийците, освен деня на Съединението на България празнуваме и празника на селото и на местното читалище „Съединение 1933“. Читалищното настоятелство беше подготвило богата програма за местните жители и гости на селото.

По време на празненствата се състоя официалното откриване и представяне на няколко нови художествени творби, които допринасят за неповторимата атмосфера в прекрасното тревненско селце. Творбите са изработени от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“ и включват скулптура и два стенописа, изобразяващи най–древния календар в света – календарът на прабългарите.

/От ляво на дясно/ Председателя на читалището-Манол Манолов, зам. кмета – Николина Николова, Кмета на община Трявна-Дончо Захариев, Живко Христов – член на читалищното настоятелство  и скулптуриста  Найден Колев – автор на каменната скулптура „ТРИО“.

И като всеки празник, и този в нашето село  бе съпроводен с много песни и танци, курбан за здраве и добро настроение. В празничната програма взеха участие ТФ „Зорница“ към НЧ „Съединение 1933“, регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“ и др.

На 31.10.2017 г от 17:00 ч в НЧ „Съединение 1933г“ в с. Кисийците се проведе мероприятие, посветено на 10 годишнината от членството на България в Европейския съюз и предстоящото председателство на България в съвета на ЕС. Гости бяха областния управител на област Габрово – г-жа Невена Петкова, зам. областния управител – г-жа Мария Пенева, г-жа Таня Георгиева от РЕКИЦ „Читалища“- Габрово.
Бяха поканени и деца от НГПИ Тревненска школа, които демонстрираха как става резбоването върху собствени творби. Дори най-малкия танцьор от формацията пробва длетото на резбарите.
Маргарита Симеонова и нейните асистенти от Сдружение „Промяната е в теб“ бяха подготвили интересна викторина, като присъстващите бяха разделени на два отбора и отговаряха на занимателни и интересни въпроси свързани с информация от страните членки от ЕС. За настроение на всички присъстващи ТФ Зорница представиха четири народни хора. 
За финал имаше сладко изкушение от фирма Елдико-Трявна.
Благодарим на организаторите!

На 2 март (петък) 2018г от 12.30 часа в хотел Риджънт във Варшава, по време на организирания от Българското посолство прием, по повод Националния празник на България – 3 март / 140-годишнината от освобождението на България от турско робство/, Кмета на община Трявна, г-н Захариев, имаше честта да връчи на заместник председателя на полския Сейм – г-жа Беата Мазурек, специален подарък от гражданите на Трявна и Плачковци – мемориален щик в знак на почит към жертвите на полските войни, дали живота си за свободата на нашата родина. Подаръка беше приет с голяма признателност.
ТФ Зорница при нашето читалище представи достойно българския фолклор пред над 20 посланика от цял свят, пред представители на културни, делови и бизнес среди и ги зарази с неговата мистичност и ритми.

На 3-ти Март от 15:00ч в Българското посолство ТФ Зорница при нашето читалище изнесе празнична програма за българите живеещи в Полша. Посланик Емил Ялнъзов връчи почетна грамота на ръководителя-хореограф Христо Стойнов, в знак на благодарност за ролята на формацията в отбелязване на тази тържествена дата от българската история.

На 3-ти Март от 15:00ч в Българското посолство ТФ Зорница при нашето читалище изнесе празнична програма за българите живеещи в Полша. Посланик Емил Ялнъзов връчи почетна грамота на ръководителя-хореограф Христо Стойнов, в знак на благодарност за ролята на формацията в отбелязване на тази тържествена дата от българската история.

На връх Националния празник на България 3-ти Март – ТФ Зорница изнесе празнична програма и в побратимения на Трявна, град Жирадов. От името на българската общност на живеещи в Полша бе изразена благодарност към кмета на община Трявна – Дончо Захариев и ТФ Зорница за запазване и разпространение на българската традиция, дух и патриотизъм и повдигане авторитета на България в рамките на Българското председателство на Съвет на ЕС.

На  27.04.2018 г от 17:30 ч в салона на читалището се проведе Среща с Автограф С Поета Петър Пацев.Поета представи своите пет книги като прочете по няколко стихотворения от всяка книга. Вокална група Детелини изпълни няколко любими песни от своя репертоар, както и няколко негови стихотворения . Поета остана възхитен от китното ни селце и от панорамата, която се разкри пред него и съпругата му, към върховете Бузлуджа и Шипка. Това ново приятелство между нашето читалище и Петър Пацев е много ценно, както за нас, така и за него, защото взаимно ни обогати с нещо различно и вълнуващо.Поета подари на читалището четири от книгите си с автограф.

Да пребъде делото им и в следващите векове!

В навечерието на 24 май 2018г – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в китното ни селце беше открита пластиката „Писменост“, дело на талантливите ученици от 11 клас от НГПИ „Тревненска школа“ – Петър Кирчев и Дилян Тодоров, под ръководството на учителя им по дърворезба – Ненчо Ненчев и директора на гимназията- г-н Орфей Миндов. Пластиката увековечава Солунските братя – свети свети Кирил и Методий и тяхното историческо дело – създаването на глаголицата. Събитието уважиха кмета на община Трявна – Дончо Захариев, зам. кмета – Николинка Николова, председателя на общинския съвет – Силвия Кръстева, Кольо Дабков, кметския наместник Веска Христова и директора на НГПИ Орфей Миндов , както и жители и гости на селото ни.
Това е нашата признателност към делото на светите братя първоучители Кирил и Методий .

На 15.06.2018г от 11:00 ч в многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна , на тържествена сесия на Общински съвет – Трявна удостоиха  г-н Тодор Шарланджиев със званието „почетен гражданин“

Председателят на ОбС-Трявна Силвия Кръстева запозна присъстващите с основни моменти от живота на Тодор Шарланджиев – кмет на Трявна в периода 1995-1999 г.,  заместник-председател и председател на изпълнителния комитет на Градския народен съвет, председател на Общински народен съвет от 1971 до 1986, екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Близо четвърт век Шарланджиев е ръководил обществения живот в Трявна. До голяма степен дело на самия него, както и на тогавашния му екип са даренията на мецената Гъбенски и на Димитър Казаков-Нерон. Благодарение на него Трявна има дарение от колекции на художника Иван Христов и скулптура Борислав Русинов.

Благодарение на усилията на Тодор Шарланджиев през 1980 г. за пръв път се провежда Симпозиума „Тревненската художествена школа и нейното изучаване“, четири години по-късно отваря врати музея „Тревненска иконописна школа“.

Днес Тодор Шарланджиев продължава да отдава значима част от живота си на културата и изкуството в Трявна. Той е и основен инициатор за възраждането на тревненското село Кисийци – може би единственото село в страната, по чиито улици могат да се видят скулптори от дърво и камък, а стените на част от къщите са изрисувани от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

След като изчете решението на Общински съвет Силвия Кръстева връчи на Тодор Шарланджиев почетна грамота за удостояването му със званието „почетен гражданин на Трявна“.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави господин Шарланджиев за напълно заслуженото звание, с което е удостоен. 

Дончо Захариев връчи на почетния гражданин почетния плакет на Община Трявна и пожела на него и на близките му да бъдат много здрави и да продължават да подкрепят развитието на културата и изкуството в общината.

Тодор Шарланджиев изказа своята благодарност към общинските съветници за признанието, което получава. Той благодари на всички, дошли да споделят с него този специален момент, както и на хората, организациите и фирмите, с които е работил и продължава да работи за развитието на Трявна през всичките тези години. Специални благодарности Шарланджиев отправи към своята съпруга, която винаги го е подкрепяла. Той отбеляза, че в основата на едно успешно управление винаги са на първо място хората и техните нужди, а по отношение на Трявна – също културата и изкуството, които всъщност са основния почерк на местното население и това, което отличава града и неговите жители от всички останали в страната.

От 8 до 11 ноември 2018г Вокална група Детелини беше на посещение в Болград, Украйна, където взе участие в VIII Международен фестивал на виното и етносите. Фестивалната програма включваше дегустация на вина и закуски, изложба и продажба на винени продукти, грозде, продукти от националната бесарабска кухня, технологично оборудване за лозарство, винопроизводство, готвене, земеделие, както и сувенири на занаятчии от региона. В програмата са били включени също и изпълнения на фолклорни ансамбли и музикални групи. Посрещнати топло от бесарабските българи, изпълнителките от вокалната група са имали няколко изпълнения – в село Чийшия – в местния клуб, в Болград на централния площад пред многобройна публика и в гимназията, която носи името на Г.С.Раковски.
За участието си в това международно събитие вокална група Детелини е удостоена със сертификат.

Стани партньор

Подай ръка на българското читалище!